Tuesday, October 12, 2010

Afghan Food Recipe: Firnee

Firnee is a milk pudding with rosewater and a popular dessert in Afghanistan. Its mildly sweet and fragrant and super easy to make. While you can eat it warm, I personally like to let it cool and set in the refrigerator while cooking the rest of my meal.
(フィルニはローズウォーターを使用して作るミルク・プディングで、アフガニスタンでよく食されているデザートです。フィルニはまろやかに甘く、香りが良くて作り方もとても簡単です。温かくても美味しいですが、個人的には、他の料理を作っている間に冷蔵庫に入れておき、冷やして食べるのが好きです。)

Prep/cook time ~15minutes
(準備/調理に必要な時間~15分)



Ingredients:
½ cup blanched ground almonds
1/3 cup cornstarch
1 cup cold water
4 cups milk
½ cup honey or 1 cup sugar
½ tsp. ground green cardamom seeds
¼ cup ground pistachios
2 tbsp. rosewater
(材料:
皮をむいてつぶしたアーモンド2分の1カップ
コーンスターチ3分の1カップ
冷水1カップ
牛乳4カップ
ハチミツ2分の1カップもしくは砂糖1カップ
つぶしたグリーンカルダモン ティースプーン2分の1杯
つぶしたピスタチオ4分の1カップ
ローズウォーター テーブルスプーン2杯)






Instructions:
(作り方:)

To blanch the almonds: Put the almonds in a small saucepan with a cup of water and bring to a boil.
Cook 3 minutes. Strain and rinse under cold water and remove brown skins. Grate or use a
blender or a food processor with a portion of the milk. (presliced blanched almonds can also be used)
(アーモンドの皮のむき方:アーモンドと水1カップを小さな鍋の中に入れ、沸騰させる。
所要時間は3分。それを濾して冷たい水ですすぎ、茶色い皮を取り除く。手でおろすか、もしくは
ミキサーかフードプロセッサーを使い、牛乳と混ぜ合わせる。(あらかじめ皮がむかれている
アーモンドでも可))

Bring the milk to a boil and stir in the honey/sugar to dissolve and add the cardamom and almonds.
Cook on a low flame.
In a small bowl, mix the cornstarch with the water until smooth. Gradually add to the milk
stirring constantly. Cook 5 minutes over a low flame stirring occasionally until the pudding
has thickened. Add rosewater to the pudding and put into four salad plates or shallow bowls. Apply pistachios as a topping.
(牛乳を沸騰させ、ハチミツもしくは砂糖を混ぜて溶かし、カルダモンとアーモンドを加える。
このとき、火は弱火にする。
小さなボールを使って、コーンスターチと水をなめらかになるまで混ぜ合わせる。混ぜながら、
少しずつそこに牛乳を加えていく。それを5分ほど弱火にかけ、プディングが固まるまで混ぜ
続ける。ローズウォーターをプディングにかけ、サラダ皿か浅めのボールに盛り付ける。
最後に、ピスタチオを飾り付ける。)

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